Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) önerileri ile 1991 yılından itibaren diyabetin önemine dikkat çekmek ve hastalık hakkında farkındalığın artırmak amacı ile 14 Kasım günü ‘Dünya Diyabet Günü’ olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. 1921 yılında insülini keşfederek o zamana kadar ölümcül bir hastalık olarak kabul edilen ‘Tip 1 Diyabet’ e yakalanmış hastaların yaşamını kurtaran Dr. Frederic Banting’ in doğum günü olan 14 Kasım Dünya diyabet günü olarak ilan edilmiştir.
Bu kapsamda Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader UĞUR, 14 Kasım Dünya Diyabet Farkındalık günü dolayısı ile açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Kader UĞUR, Diyabet hastalığının dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı artış gösteren, vücutta kalıcı hasarlar bırakabilen ve sıklıkla kalp damar hastalıkları nedeniyle ölüme neden olan sistemik, sürekli bir hastalık olduğunu belirtti. Yapılan araştırmalara göre dünyada her bir dakikada üç kişinin diyabete bağlı organ yetmezliklerinden dolayı hayatını kaybettiğini ifade eden Doç. Dr. UĞUR, diyabetin körlük, kalp krizi, felç, diyalizle sonuçlanan böbrek yetmezliği ve ayak amputasyonları gibi istenmeyen sonuçlara neden olabileceğini vurguladı.
14 Kasım gününün dünya diyabet farkındalık günü olarak kabul edildiğini söyleyen Doç. Dr. UĞUR, dünya diyabet gününün bu yılki ana temasının ‘Diyabette Ruhsal ve Fiziksel İyilik Hali’ olduğunu dile getirdi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader UĞUR, kendilerinin de bu amaçla Fırat Üniversitesi Hastanesinde hem gizli diyabetli bireyleri hem de tanı almamış yeni diyabetli kişilerin tanınması için farkındalığı arttırmak adına stant kurarak bir dizi etkinlik düzenlediklerini ifade etti.
Fırat Üniversitesi Hastanesi poliklinik girişinde açılan diyabet standında hastalar diyabet hastalığı açısından bilgilendirilerek, kan şeker ölçümleri yapıldı.